Prečo nechceme zveriť svoje financie do rúk finančného sprostredkovateľa? Sú peniaze menej dôležité ako servis auta alebo rekonštrukcia bytu?

Prečo nechceme zveriť svoje financie do rúk finančného sprostredkovateľa? Sú peniaze menej dôležité ako servis auta alebo rekonštrukcia bytu?

Na finančnom trhu sa pohybujem už viac ako 25 rokov. Za ten čas sa vyvíjal aj pohľad ľudí na prácu finančných sprostredkovateľov. Zo začiatku sme boli agenti s teplou vodou a ani po rokoch sa to zásadne nezmenilo.  Napriek tomu, že mnoho sprostredkovateľov to už dnes berie ako poslanie a pristupujú k svojej práci veľmi profesionálne. 

Mnohí z nás sa pri riešení niektorých životných situácii radi riadia heslom „Urob si sám“. Svojpomocne postavené domy, prerobené byty či opravené autá. Radi si jednoducho niektoré veci robíme sami. Prečo? Možno preto, že nechceme platiť za prácu a služby odborníkov. A tak sa občas stane, že svojpomocne prerobené bytové jadrá musia prísť opraviť odborníci. Alebo zistíme, že nás systém „Urob si sám“ stojí viac peňazí a času ako sme predpokladali. Nežná časť populácie už dávno pochopila, že služby kvalitnej kaderníčky, kozmetičky alebo manikérky sú na nezaplatenie. Naše drahé polovičky vyhľadávajú tých najlepších odborníkov, lebo svoje vlasy, tvár a nechty nezveria len tak niekomu a málokedy s nimi sami experimentujú doma.

Prečo teda pri spravovaní financií nezveríme aj svoje peniaze do rúk odborníka?

Úlohou nás, finančných sprostredkovateľov, je neustále sa vzdelávať, a tak mať všetky aktuálne informácie o finančných produktoch a o situácii na finančných trhoch. Skôr než začneme pracovať ako finanční sprostredkovatelia, musíme absolvovať odborné štúdium garantované Národnou bankou Slovenska ukončené certifikátom. Zároveň pravidelne  každý rok musíme absolvovať finančné vzdelávanie ukončené testom a každé 4 roky skúšku v Národnej banke Slovenska.

Prečo je výhodné mať svojho vlastného finančného sprostredkovateľa?

Predovšetkým preto, že nám poskytne služby certifikovaného odborníka, ktorý má aktuálny prehľad o finančných produktoch. Na základe analýzy existujúcich zmlúv klienta a jeho potrieb vyberie tie najvhodnejšie riešenia, či už ide o úvery, sporiace či investičné produkty alebo poistky. Práca sprostredkovateľa ušetrí veľa času pri hľadaní informácií o bankových či poistných produktoch, porovnávaní úrokových sadzieb či ročnej percentuálnej miery nákladov. Vďaka jeho službám nemusíme osobne chodiť do banky či poisťovne. Toto všetko vyrieši finančný sprostredkovateľ.

V prípade, ak sa stane mimoriadna udalosť, či už sa staneme účastníkom dopravnej nehody, nechtiac vytopíme susedov či náhle ochorieme, náš osobný finančný sprostredkovateľ vie okamžite reagovať. Začne vybavovať poistné plnenie alebo odklad splátok hypotéky.

Najväčšou výhodou spolupráce s finančným sprostredkovateľom sú ušetrené peniaze. Sprostredkovateľ zanalyzuje všetky finančné produkty, ktoré využívame. Potom odporučí ich optimalizáciu alebo nahradenie výhodnejšími riešeniami. Vďaka tomu získame či už lepšiu úrokovú sadzbu alebo vhodnejšie poistné plnenie.

Rád by som uviedol pár príkladov z praxe:

Mám na stole životné poistenie klientky, ktorá si ho uzatvárala ako 38 ročná a vtedy ho mala nastavené na 152,06 eur/mesačne. Dnes po prepočítaní a veku 41  jej vychádza poistenie na 122,81 eur. Čiže klientke ušetrím takmer 30 eur mesačne, čo je 351 eur ročne.  Za to si už môže kúpiť peknú kabelku, alebo ísť na víkend do wellness hotela.  Okrem toho, že ušetrí, navrhované poistenie, má aj širšie krytie.

Druhý príklad z oblasti investovania. Skôr než investujete svoje peniaze, zistite si aké sú poplatky. Napríklad pri investícií do akciového portfólia s 1% poplatkom, by ste za 30 rokov dosiahli viac ako 13-násobok vkladu. Ak však máte produkt s poplatkom vyšším o 2%, získate iba necelý 8-násobok svojej investície.

Mnohokrát, máme v šuplíkoch zmluvy, ktoré sme uzatvorili pred  rokmi.  Častokrát vlastne ani nevieme, aké zmluvy máme uzatvorené.. Preto je potrebné aspoň raz za 3 až 5 rokov nechať prezrieť zmluvy finančným sprostredkovateľom. Pomocou užitočných rád ich môžeme nahradiť výhodnejšími riešeniami. Tak získame správne nastavené portfólio finančných produktov, a to je cieľ spolupráce s finančným sprostredkovateľom.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Prihláste sa k odberu článkov

Dvakrát do mesiaca si prečítajte tipy pre vašu peňaženku

spracovaním osobných údajov