Poznáte tapering? Prezradíme vám, či sa ho treba obávať

Poznáte tapering? Prezradíme vám, či sa ho treba obávať

Výraz tapering sa používa najmä v súvislosti so športom, pričom ide o prax redukcie pohybu v krátkom časovom slede pred podaním dôležitého výkonu. Ako sa však tento pojem dostal do súvislosti s financiami?

Tapering je v podstate spomalenie tlače peňazí. Ide o spomalenie tempa kvantitatívneho uvoľňovania, ktoré využívajú centrálne banky. Ekonomika potrebuje podporu aj napriek nulovým sadzbám, čo znamená, že je stále potreba ju podporovať práve kvantitatívnym uvoľňovaním. Americký Federálny rezervný systém hneď po začatí pandémie znížil svoje sadzby na nulu a tento rok pridal aj kvantitatívne uvoľňovanie. Keďže sa opäť ekonomika pomaly rozbieha, už nepotrebuje až takú silnú podporu, no naopak začína kvôli pandémii rast inflácie a zároveň sa nafukuje bublina na finančnom trhu. Keďže kvantitatívne uvoľňovanie predstavuje pre ekonomiku veľký risk, malo by byť ukončené v správnom čase.  

Treba sa taperingu obávať?

Obavy z kvantitatívneho uvoľňovania majú najmä investori, kvôli tomu, aby sa nezopakovala situácia z roku 2013, kedy americký federálny rezervný systém začal pripravovať trh na pokles výkupu dlhopisov a prekvapivo ich výnosy narástli o tri percentá. Aj keď bolo sľúbený postupný tapering, nasledoval rast sadzieb, odlev kapitálu a znehodnotenie mien rozvíjajúcich sa trhov. Pre krajiny ako Brazília, Turecko či India, ktorých sa to týkalo, to bol značný šok a tapering sa dostal na úroveň až 85 miliárd dolárov. Na nulu sa dostal až koncom roka 2014, pričom americký federálny rezervný systém sa v tom istom čase začal zbavovať nakúpených aktív.

Tapering neznamená automaticky zbavovanie sa vykúpených aktív, ide skôr o to, že sa budú nakupovať pomalšie a podpora ekonomiky bude takisto pokračovať. Je to však signál centrálnej banky, že sa niečo deje. Rast sadzieb je prejavom zlepšovania ekonomických fundamentov a už by nemala nastať situácia ako v roku 2013.

Hrozbou však v tomto prípade môže byť redukcia bilancie centrálnej banky, čoho dôsledkom môže byť zvýšená ponuka cenných papierov a nezmenený dopyt. Tým pádom budú rásť výnosy dlhopisov a zhorší sa dostupnosť úverov, ktoré sú v súčasnej dobe veľmi dostupné. Americký federálny rezervný systém od septembra roku 2019 do druhej polovice roku 2020, práve kvôli redukcii bilancie centrálnej banky, zaviedol kvantitatívne uvoľňovanie 60 miliárd dolárov mesačne aby predišiel problémom s dostupnosťou úverov. Pre pandémiu však podporu ekonomiky bolo potrebné ešte zvýšiť. Problémom tak môže byť výsledok tejto situácie, ktorý spôsobí rast výnosov dlhopisov.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Prihláste sa k odberu článkov

Dvakrát do mesiaca si prečítajte tipy pre vašu peňaženku

spracovaním osobných údajov