Ako vybrať dôveryhodného a spoľahlivého finančného poradcu

Ako vybrať dôveryhodného a spoľahlivého finančného poradcu

Rozmýšľate nad tým, že by ste využili služby finančného poradcu a nie ste si istí, či si vyberiete správne? Na základe mojich viac ako dvadsaťročných skúsenosti v oblastí financií vám rád poradím, na čo si dať pozor, a na čo sa sústrediť pri výbere. V nasledujúcich riadkoch som zhrnul sedem najdôležitejších bodov.

Overte si registráciu!

Finančný poradca musí byť zaregistrovanýRegistri finančných agentov a finančných poradcov Národnej banky Slovenska.  Tu sa o ňom dozviete, ako dlho takto pracuje, pre akú spoločnosť pracuje a v akých sektoroch má registráciu. Sektorov je celkovo šesť: poistenie a zaistenie, kapitálový trh, vklady, úvery, DDS, DSS. Finanční poradcovia, ktorí sa seriózne venujú svojej práci, majú registráciu vo väčšine sektorov. Je dôležité sa zamerať aj na to, v koľkých firmách poradca už pracoval. Ak mení spoločnosť príliš často, signalizuje to možné problémy. 

Roky praxe

Znakom spoľahlivého finančného poradcu je dĺžka pôsobenia v oblasti finančného poradenstva. Čím dlhšie sa poradenstvu venuje, tým má viac praktických skúseností.

Referencie a odporúčania 

Najprv sa spýtajte svojich priateľov alebo známych, či vám môžu niekoho odporučiť. Následne stačí zadať meno poradcu do vyhľadávača a základné informácie získate hneď. Tam si môžete overiť či má svoju vlastnú webovú stránku, či na nej uvádza referencie od svojich klientov alebo má profil na LinkedIn a Facebooku. Zaujímavé je zistiť aj to, či sa zapája do diskusií na internete. Ak áno, súhlasíte s jeho názormi?

Spôsob komunikácie 

Dohodli ste si svoje prvé stretnutie s finančným poradcom. Potvrdil stretnutie? Prišiel včas, upravený a rozpráva sa s vami ako s rovnocenným partnerom? Aký je prvý dojem? Pôsobí sebavedomo ako človek, ktorý vie o čom hovorí alebo používa veľa odborných cudzích slov, aby vyzeral dôležito? Seriózny finančný poradca na prvom stretnutí s klientom viac počúva, ako hovorí. Pýta sa na vaše potreby, ale aj obavy. Snaží sa porozumieť vašim očakávaniam. Následne si dohodne s vami ďalšie stretnutie. Alebo je sklamaný, že ste hneď neprijali produkty, ktoré vám ponúkol na prvom stretnutí a viac sa nesnaží?

Analýza a potreby

Kvalitný poradca najprv zanalyzuje vašu aktuálnu finančnú situáciu a zistí aké sú vaše skutočné potreby. Až potom pripraví a odporučí pre vás vhodnú kombináciu finančných produktov, resp. ponúkne viac alternatív. Nechce vás okamžite a rýchlo presvedčiť, aby ste si vybrali jeden konkrétny produkt od konkrétnej firmy.

Spolupráca je partnerstvo 

Tak, ako v každom partnerskom vzťahu aj tu je dôležité, aby fungovala chémia medzi oboma stranami. Úprimne si odpovedzte na otázku či si viete predstaviť, že práve tomuto človeku zveríte svoje peniaze a budete s ním dlhodobo spolupracovať. Lebo spolupráca podpisom zmluvy nekončí, ale začína. Váš finančný poradca s vami aktívne komunikuje. Priebežne vás kontaktuje, aby zistil, či sa vaša situácia nezmenila, a či nepotrebujete jeho radu alebo pomoc. A to hlavne v dnešnej dobe, kedy naše financie zásadne ovplyvnila kríza spojená s koronavírusom.

Stretnite sa s viacerými finančnými poradcami!

Budete mať možnosť porovnávať a vybrať si toho, kto vám bude najviac vyhovovať. Veď hľadáte človeka, ktorému chcete zveriť svoje financie. Preto je dôležité hľadať dôkladne!

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Prihláste sa k odberu článkov

Dvakrát do mesiaca si prečítajte tipy pre vašu peňaženku

spracovaním osobných údajov